כל מה שרציתם לדעת על גל זיזים

מנועי בוכנות מספקים את הכוח הדרוש להנעת מכונות שונות ובפרט – כלי תחבורה. מרכיב מרכזי של המנוע, הלוקח חלק בתזמון פעולתו התקינה נקרא גל זיזים. מחברת שלמה נאור, המתמחים בייבוא ומכירת מנועים וגירים מסבירים על כל מה שרציתם לדעת בעניין זה. נסביר על תפקידו של גל הזיזים במנוע, כיצד בנויים גלי הזיזים, מה קורה אם יש תקלה ואילו שכלולים הוכנסו בשנים האחרונות.

מהו תפקידו של גל הזיזים במנוע הרכב

לצורך יצירת עבודה והפקת אנרגיה, מבצע המנוע המקובל של מרבית כלי הרכב פעולה בת ארבע פעימות. כלומר מבוצעת פעולה בעלת ארבעה שלבים, שהכרחית להעברת כוח מהבוכנות את הסרנים שמניעים את הגלגלים. הבוכנות זקוקות לתערובת של אוויר, חמצן ודלק. את האוויר מכניסים לתוך הצילינדר דרך שסתום היניקה. לאחר פעולת שריפת הדלק, יוצאים הגזים השרופים מבעד לשסתום נפרד. שסתום זה נקרא שסתום הפליטה. חייב להתקיים תזמון מאוד מדויק, עד רמה של חלקיקי השנייה בסדר התזמן של פתיחת או סגירת השסתומים. וכאן נכנס לתמונה גל הזיזים.

כיצד בנויים גלי הזיזים

גלי הזיזים יכולים לקבל עיצוב שונה מעט, בכלי רכב מסדרות שונות. אולם על פי רוב המבנה הבסיסי שלהם יהיה כמפורט להלן. הגל הינו בעצם מעין מוט ארוך אשר בנקודות נבחרות עליו ישנם זיזים.

המוט שמסתובב מניעה את הזיזים הללו בצורה כזאת שכל אחד מהם אחראי על לחיצה או דחיפה של שסתום יחיד. המשך הסיבוב ישחרר את השסתום ויגרום לו להיפתח. אותה דחיפה של שסתם, ברגע הנכון, סוגרת לפרק זמן נחוץ את כניסת האוויר לבוכנה או יציאת הגזים השרופים.

בעבר גלי הזיזים היו מבוססות על מוטות קשיחים והתקנה תחתית. כיום, במרבית כלי הרכב המיקום השתנה על מנת לשפר את יעילות השסתומים בטווח רחב יותר של מהירויות וסל”ד. כמו כן, השילוב עם רצועת תזמון הפך למקובל ביותר.

מה עלול להתרחש אם גל זיזים נפגם

השפעות של קלקול או תקלה בגל הזיזים תלויות באופי הקלקול. לדוגמא, תקלה בגל הזיזים עלולה לפגוע ביעילות המנוע. כלומר, שריפת הבנזין (או הסולר) לא תהיה יעילה. יתכן כי התערובת תהיה עשירה מדי או דלה מדי. אפשרי כי רמת הזיהום תגדל מעבר לערכים הנחוצים.

תקלה בגל הזיזים עשויה אף להביא לידי כך שהמנוע יכבה מכיוון שלא ייווצר הפיצוץ הדרוש להנעת הבוכנות. שחיקה של גל הזיזים שלא טופל כהלכה עלולה להביא לפעולה לא תקינה ובעיות בפעולת המנוע. במקרה הצורך, חשוב שתתבצע בדיקה מקיפה של גל הזיזים במוסך המקצועי. פעולה לא תקינה עשויה להתרחש גם בשל רצועת טיימינג שלא הוחלפה בזמן. אם לא מטפלים בכך, לא רק שהמנוע לא יפיק את הכוח הדרוש אלא חלקים שונים עלולים להינזק, לרבות שסתומים, בוכנות וכדומה.

אילו שכלולים מייעלים את פעילות גל הזיזים

שכלול חשוב שמתבסס על חיישנים ומערכת מחשב הרכב מייעל את פעולת גל הזיזים המודרני. חיישן גל הזיזים מייעל את תזמון סדר הפעולות, משפיע על הזרקה מנת הדלק הרצויה אל הבוכנות וכן מסדיר את פעולת ההצתה בתזמון מיטבי. כדאי להוסיף שאם החיישן מתקלקל, יופיעו השפעות שחלקן דומות לתקלה בגל הזיזים עצמו. למשל, יתכן והרכב לא יניע או יניע בקושי. בעירת הדלק תתבצע בצורה חלקית או לא חסכונית. המנוע יעבוד בנצילות מופחתת וחלק ניכר מהכוח ילך לאיבוד. אפשרי בהחלט שהרכב יתקשה למשל להאיץ וזאת אפילו אם התקלה הינה בחיישן בלבד ולא בגל הזיזים עצמו.

אם הרכב לא מניע, באם המנוע התקלקל, הרכב מתקשה להאיץ או שנוריות התקלות והחיישנים מורים על תקלות, אל תהססו. פנו לקבוצת שלמה נאור והרכב שלכם ייבדק ויטופל בידיים טובות.

אולי יעניין אותך גם

כל מה שרציתם לדעת על גל זיזים
3 (60%) 4 votes